3 redenen om te werken met windrichtingen

Het denken vanuit windrichtingen is een krachtige, eeuwenoude manier die centraal staat in ons werk. Wij vinden het een krachtig middel om te werken aan persoonlijk leiderschap. Het is een manier om dichter verbonden te raken met de natuur en daarmee met jezelf. In dit artikel leggen we uit hoe deze windrichtingen kunnen helpen om uit de ‘rush & hurry’ van het dagelijks leven te stappen.

We leggen eerst uit waar de windrichtingen vandaan komen en hoe je kunt denken vanuit de windrichtingen. Daarna geven we 3 redenen waarom het werken ermee zo waardevol is, gevolgd door voorbeelden hoe jij het kunt toepassen in het dagelijks leven. We vinden het waardevol om je naar buiten te sturen en de windrichtingen te laten ervaren – daarvoor vind je de link naar een audiobestand aan het einde van dit artikel. Ons voorstel is dat je na dit artikel gelijk naar buiten gaat om het te beluisteren en te leren wat de windrichtingen voor jou kunnen betekenen. Buiten gebeurt het!

De oorsprong van de windrichtingen
Voor het denken vanuit de windrichtingen halen wij onze inspiratie uit de tradities van de Lakota’s in de Verenigde Staten. Zij gebruiken de natuur als gids. Zo is voor hen het ritme van de natuur leidend voor de keuzes die ze maken in het leven.

In onze huidige tijd gebruiken we de natuur vooral als inspiratiebron en wat minder als gids. Een voorbeeld van zo’n inspiratiebron is de mierenkolonie die collectieve intelligentie toepast om complexe problemen op te lossen (zie ook dit gaf boek daarover). Dat ‘gebruiken’ van de natuur als inspiratie in organisaties wordt ook wel biomimicry genoemd.

Een stap verder dan alleen inspiratiebron, is het gebruik van de natuur als gids. Onze voorouders gebruiken de natuur als handvat voor persoonlijke ontwikkeling. Hun omstandigheden hielpen daarbij: als je leeft van het land zonder technologische afleidingen, doe je in de winter automatisch minder, want dan groeit er weinig. Dat is dus de tijd van het jaar om meer rust te pakken, afstand te nemen en na te denken hoe je in de lente verder wilt. Door de natuur te volgen en te doen wat logisch is, is het bewustzijn ontwikkeld dat er meer is in de relatie tussen ‘ons’ en ‘de natuur’. Zo zijn middelen en rituelen ontwikkeld om dit bewustzijn in te zetten en mensen te helpen op het pad naar het goede leven. Een van de ‘basis’ middelen, is het denken vanuit de windrichtingen.

Wat is het denken vanuit windrichtingen?

Zoals te zien op het plaatje hieronder, bestaat elke windrichting uit verschillende facetten. De kracht van het denken vanuit de windrichtingen is dat je in elke richting een of meerdere facetten kunt inzetten om aan jezelf te werken.

De windrichtingen zijn een gids voor persoonlijk leiderschap.

Als we het oosten als voorbeeld nemen, dan zien we dat deze windrichting bestaat uit de volgende onderdelen:

 • het ritme van de natuur : in dit geval de ochtend, want daar komt de zon op.
 • elementen die je daar tegenkomt : bijvoorbeeld het vuur dat past bij het gevoel van de opborrelende inspiratie van die nieuwe ideeën, de zin om aan de slag te gaan.
 • thema’s die daar logischerwijs op aansluiten : bij het begin van de nieuwe dag maken we plannen voor de dag, dan komen we met nieuwe ideeën.
 • gedragingen die daarbij passen : als je de energie voelt om aan de slag te gaan met je nieuwe ideeën, is het logisch dat je erover vertelt aan andere mensen of hen er bij betrekt.

3 redenen om met windrichtingen te werken

Het denken vanuit windrichtingen biedt houvast om te bekijken wat op dit moment logisch is om te doen en daar hulpmiddelen bij te vinden om dat voor elkaar te krijgen. Dit zijn onze 3 belangrijkste redenen om te werken met de windrichtingen.

 • Het draait om harmonie

De windrichtingen kun je zien als een tafel met 1 poot in het midden. Die poot ben je zelf, jij bent het centrum van alles. Om de tafel (dus jezelf) in balans te houden heb je alle richtingen nodig. Je kunt bijvoorbeeld niet alleen maar in je hoofd (het noorden, mentaal) zitten om je problemen op te lossen. Je moet hiervoor ook je lichaam, je emoties en je spiritualiteit gebruiken.

 • Het is een landkaart van het goede leven

Veel moderne modellen zoals Spiral Dynamics of MBTI zijn ook hulpmiddelen voor persoonlijk leiderschap maar werken verklarend – ze geven antwoord op de vraag: zo werkt het of nog beter, zo ben jij . De windrichtingen zijn meer een landkaart die je inzicht geven waar je nu staat en wat in het hier en nu logisch is om te doen. Wij ervaren in de windrichtingen meer inclusiviteit voor alles wat er gebeurt in het leven (iedereen reist door de windrichtingen, bewust of niet) en de richtingen geven je meer hulpmiddelen om te doen wat goed is en een volgende stap te maken.

 • Het integreert

Er zitten waanzinnig veel mooie facetten aan de windrichtingen, die verrassend goed bij elkaar passen. Hoe vaker je het inzet, hoe meer je gaat merken dat dingen echt op elkaar aansluiten. Zo is het geweldig om te merken wat er gebeurt als je in het noorden roest neemt, dankbaarheid toont en daar elementen van de lucht en dieren bij gebruikt.

Toepassing in het dagelijks leven

Een reflectie op de windrichtingen tijdens een van onze expedities.

Iedere richting heeft een eigen impact op ons als mens. Of je wilt of niet, je reist elke dag, elk jaar en in je leven door de windrichtingen – zo heeft dit altijd invloed op jouw persoonlijk leiderschap. Dit heeft impact op onze energie, ons gemoed, ons denken en ons handelen. Onze ervaring is dat als je daar bewust bij stilstaat en de natuur volgt, je het leven een stuk overzichtelijker ervaart en zaken meer als vanzelf lijken te gaan. Zonder compleet te kunnen zijn, hier een paar voorbeelden hoe je het denkt te kunnen toepassen in organisaties of jouw dagelijks leven:

 • bij het lanceren van nieuwe producten kun je het ritme van de seizoenen volgen. De lente is dan het moment om iets nieuws in de markt te zetten en bijvoorbeeld de herfst om daarop te reflecteren, keuzes te maken wat je vanaf hier wel en niet meer met dit product gaat doen
 • de windrichtingen zetten wij vaak ook in om problemen in teams of organisaties integraal te bekijken. Je gebruikt alle richtingen om dat integrale beeld op te bouwen: wat merken we hierbij aan onszelf (westen), wat denken we objectief hiervan (noorden), wat motiveert of frustreert hier (oosten) en wat maakt ons hierin bang of geeft ons kracht (zuiden)? Nog gaver is het om met elkaar buiten te zijn en letterlijk door de windrichtingen heen te lopen.
 • voor persoonlijke ontwikkeling is het nuttig om elementen uit de seizoenen te gebruiken om ervaringsgerichte reflecties in te gaan. Zo kun je planten gebruiken om het gesprek te openen over waar je angstig voor bent en waar je vertrouwen vindt. Onze ervaring leert dat de elementen die ‘passen’ in een windrichting (bv. planten in het zuiden) een groter effect hebben dan andere elementen.
 • Elke dag heb je een nieuwe kans om de richtingen te volgen. Ga bijvoorbeeld bij zonsopgang aan de gang met je nieuwe ideeën, zorg rond de middag goed voor jezelf zodat je in je kracht staat, reflecteer ’s middags op keuzes die je hebt te maken en neem ’s avonds rust.

Ervaar zelf de windrichtingen

Genoeg gelezen. We hebben een audiowandeling voor je opgenomen om de windrichtingen beter te leren kennen en te kijken wat voor jou nu een logische volgende stap is richting het goede leven, om te werken aan jouw persoonlijk leiderschap. Jas aan, kompas mee (of kijk even waar de zon nu staat) en koptelefoon op!

Daan

Buiten gebeurt het!