Het slechtste wat je deze zomer kunt doen, is op vakantie gaan :)

Als we het ritme van de natuur volgen, zouden we in de zomer niet op vakantie moeten gaan. Sterker nog, eigenlijk vraagt de natuur het tegenovergestelde van wat we vaak doen in juli & augustus.

Als je dit leest vanaf je vakantieadres – niet getreurd, gaan we je helpen. Je kunt tenslotte ook op jouw vakantie proberen in het ritme van de seizoenen te leven en te werken.

Het ritme van de natuur

Eerst zelfs over het ritme van de natuur. Er zit een logische volgorde in wat wanneer gebeurt in de natuur.

Bijvoorbeeld: in de lente begint alles opnieuw. Zaadjes die geplant zijn komen uit. De meeste jonge dieren worden in de lente geboren. Wij als mensen voelen weer inspiratie en ‘zin’ ontstaan. Dat is allemaal de energie van de lente.

Elk seizoen vraagt om ander gedrag – net zoals de natuur dat laat zien.

De zomer gaat over volle groei en bloei. Veel planten en dieren zijn bezig met volwassen worden; je veren of bloemen duidelijk laten zien en op je eigen benen laten staan – hoe spannend dat ook is. In plaats van dat je nu in het zwembad ligt met je out of office aan, zou je heel duidelijk in je omgeving moeten laten horen waar je van bent. Hard werken en jezelf laten zien. De roest die we nu ervaren in de zomer, past eigenlijk veel meer bij de winter.

Wat dat betekent voor ons persoonlijk leiderschap

In een eerder artikel schreven we over deze volgordelijkheid van de natuur en hoe we dit kunnen inzetten als gids voor ons (persoonlijk) leiderschap.

Elk seizoen heeft dus z’n eigen energie. Die van de zomer gaat over emotioneel stevig in je schoenen staan, duidelijk aan de buitenwereld laten zien waar je van bent en omgaan met alle onzekerheden die daarbij horen. In onze expedities zien we vaak dat omgaan met onzekerheid bij professionals lastig is om te doen. Als mensen ervaren we dat de lat hoog ligt en willen het graag goed doen – voor onszelf maar ook vooral voor anderen.

Die onzekerheid gaat over de verhalen die we onszelf vertellen over wat anderen misschien van ons vinden. Hoe duidelijker je laat zien waar je van bent, hoe sterker die verhalen in je hoofd worden. Hoe meer je in het zonlicht gaat staan, hoe duidelijker je schaduw wordt.

Het goede en slechte nieuws is: iedereen vertelt zichzelf dit soort verhalen en er zitten altijd een paar verhalen tussen die niet helpen. Bijvoorbeeld: jij hebt voor jezelf duidelijk wat je ziet als je volgende stap in je carrière. Maar er is ook een stemmetje dat zegt: zolang je blijft doen wat je nu doet, krijg je geen scheve gezichten in je omgeving en als je gaat uitspreken wat je graag wilt, misschien wel. Je denkt dan: ‘wie ben ik om dat te willen’, ‘misschien ben ik er helemaal niet goed genoeg voor’, ‘ik heb het nog niet laten zien, ik heb er nog geen recht op’. Dat soort, vaak destructieve en energieverslindende verhalen.

De oplossing voor onzekerheid begint vaak met het kennen van de verhalen

Die verhalen die we onszelf vertellen zijn niet zomaar op te lossen. Sommigen daarvan vertellen we onszelf eigenlijk al ons hele leven, dus het ‘wegnemen’ van dat verhaal gaat waarschijnlijk niet zomaar lukken. Tegen jezelf zeggen: ‘ik moet dit niet meer denken’ zorgt voor een bestraffend gevoel als je het dan toch een keertje denkt. Accepteren dat dit gewoon onderdeel van je is, is vaak een mooie opening om er wel mee te kunnen gaan.

Daar gaat de zomer over. Laat zien waar je van bent en dealen met de onzekerheden die daarbij horen.

Hup, aan het werk

We hebben een audio ervaring voor je opgenomen waarin we je helpen herkennen wat de verhalen zijn die je zelf vertelt. Die audio luister je het liefst als je buiten bent, op een wandeling in de natuur, of al uitkijkend over een rustig strand bij de ondergaande zon.

Die audio gaat je helpen om, als je straks weer terug bent op kantoor, vol in het licht te gaan staan en te laten zien waar je van bent. Want het moeilijkste daarvan is niet erachter komen waar je van wilt zijn, maar het durven uitspreken. Maar mocht je op vakantie zijn, geniet vooral wel van je vakantie en …… wacht niet tot je op kantoor bent om vol in het licht te staan en te laten zien waar jij van bent. Want daar kan je ook direct mee beginnen.

Daan

Buiten gebeurt het!