Stevig staan in ons leiderschap vraagt dat je begrijpt wat je innerlijke motivatie is, maar ook dat je die kunt ‘voeden’ en in de wereld kunt brengen. Daarin kun je leren van regeneratie – een prachtig middel van de natuur.
In de lente ontstaat alles opnieuw. Dit is de tijd van het jaar om stil te staan bij wat jou echt drijft, wat je diep van binnen motiveert – jouw intrinsieke motivatie. Om te zorgen dat je in je leven ook echt antwoord geeft aan wat je echt beweegt, heb je regeneratief vermogen nodig – net als de natuur! Dit zorgt voor stevigheid in jouw leiderschap.
Het is lente
Je merkt het waarschijnlijk wel: de dagen zijn weer langer aan het worden. Langzaam maakt de winter plaats voor de lente. Dieren komen weer uit hun schuilplaatsen naar buiten. Sneeuwklokjes steken hun kopjes boven de grond. Sommige vogels zijn beetje bij beetje hun territorium weer aan het afbakenen en de eerste dieren laten hun paringsrituelen al zien.
Regeneratie in de natuur
De seizoenwisseling van winter naar lente laat zien wat regeneratief vermogen is. Zonder druk, zonder interventie zorgt de natuur dat er plek komt voor (op)nieuw leven. De natuur zet de rust van de winter in om nu te kunnen groeien.
Regeneratief vermogen ken je misschien vanuit de biologie of de landbouw. De hagedis kan een afgehapte staart terug laten groeien. Een wandelende tak gaat vaker vervellen als ze een ledemaat kwijt is, waardoor het ledemaat weer terugkomt.
Allemaal voorbeelden van regeneratief vermogen.
In de landbouw is regeneratie een trend. Het idee is om door rust een ecosysteem te laten ontstaan dat zichzelf in stand houdt en verbetert. In jouw eigen moesttuin betekent dit dat je de grond bedekt met compost, stro en meerjarige planten. Je geeft de bodem rust door niet te spitten. Door dit te doen komen er meer schimmels, bacteriën, beestjes en verbindingen in de bodem – dit maakt het vruchtbaarder.
Regeneratief vermogen gaat dus over het herstellen en groeien door het met rust te laten, te koesteren en goed te verzorgen.
Regeneratie en jouw intrinsieke motivatie
Nu naar jouw intrinsieke motivatie, jouw innerlijk vuur. Hier heb je ook regeneratie voor nodig. In ons dagelijks leven is er nogal veel ‘spitwerk’ gaande: werk, agenda, telefoon, afspraken… Je hebt allerlei verplichtingen en verwachtingen waar je aan moet voldoen. Als je niet oppast, is de hele dag één grote afleiding. Het risico is groot dat dit je afleidt van wat je diep van binnen wilt. Je bent zoveel bezig met anderen, dat je niet meer hoort en voelt wat je echt motiveert. Niet voor niets merk ik in mijn omgeving dat de vraag ‘wat wil ik echt zelf?’ een moeilijke is om te beantwoorden. Het is niet alleen lastig om te voelen en te begrijpen wat je zelf wilt, maar het is ook lastig om dit waar te maken in het dagelijks leven.
We hebben ons diepste verlangen, ons innerlijk vuur, vaak zo ver verstopt en laten overspoelen door al die externe verplichtingen en verwachtingen dat we er maar moeilijk contact mee kunnen maken.
Dit is vast herkenbaar. Er met een notitieblok en een aantal rationele vragen eens goed voor gaan zitten is veelal een vruchteloze weg. Dit is figuurlijk gesproken meer de resultaatgerichte traditionele landbouw, met veel grondbewerking, meststoffen en chemische bestrijdingsmiddelen. Dit is een weg die leidt tot uitputting.
Wat jij nu kunt doen om regeneratie toe te passen
Als je de weg van regeneratieve natuur volgt, dan gebruik je de stilte van de natuur om jezelf te voeden. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een stille plek in de natuur op te zoeken en daar langere tijd te alleen maar te zijn. In stilte, zonder afleiding, zonder doel, zonder activiteit. Gewoon zitten, waarnemen en ervaren met al je zintuigen. Gewoon eens kijken wat zich aandient maar ook met mildheid en zonder oordeel te ervaren hoe het is als er niets komt. Je gaat merken dat je gaat voelen wat je nodig hebt om je intrinsieke motivatie in de wereld waar te maken.
Ik wil je daar graag een beetje bij helpen. Download de “stilte plek opdracht” via deze link. Je krijgt dan toegang tot een audio file die je kunt luisteren terwijl je buiten bent – daarin legt Daan meer uit over de opdracht. Zorg dat je zeker een uur buiten kunt zijn op een plek waar je je prettig voelt en niet teveel gestoord wordt. De rest gebeurt vanzelf.