Wat als we leiderschap zien als ‘eldership’?

Stammen die leven in harmonie met de natuur, hanteren vaak ook een bijzonder perspectief op leiderschap. In de stam heet dit ‘eldership’.

In dit artikel delen we graag deze zienswijze met je, vooral om je te laten nadenken over de rol die jij wilt spelen ten opzichte van anderen. Het geeft ook een ingang om te kijken naar de manier waarop jij van positieve invloed wilt zijn. Zoals altijd staat er ook een audio fragment voor je klaar waarmee je tijdens een wandeling kunt reflecteren op jouw leiderschap.

Wat is een ‘elder’?

Het woord elder vertaalt zich tot ‘ouder’, maar eldership is veel meer dan alleen een ouder persoon zijn in de stam.

Iedereen in de stam kan elder zijn. Je bent elder op het moment dat jij specifieke kennis of een vaardigheid bezit dat van waarde is voor anderen. Jouw kennis of kunde als elder is vaak wat wij in de westerse wereld beschrijven als ‘smal’: je bent zelden elder van algemene zaken maar wel op een specifiek onderwerp.

De manier waarop deze kennis of kunde tot jou gekomen is verschilt: het kan zijn dat je zelf iets hebt ontdekt (wij zouden dat ervaring noemen), dat het je is voorgedaan (in onze wereld mentoring) of de kennis heeft zich aangediend via bijvoorbeeld dromen of tekens in de natuur. Dat laatste is ‘revealed knowledge’; hier zullen we in een ander artikel verder op ingaan.

Hoe leid je vanuit eldership?

Kennis hebben of iets kunnen is op zichzelf nog geen eldership. Je bent pas een ‘echte’ elder als je het laat zien op deze 3 gebieden:

Gedrag

Je acties definiëren hier je impact. Zelfs als niemand kijkt, heeft je beslissing om iets wel of niet te doen impact op anderen. Waar je van bent moet je dus wel echt doorleven; zo ben je van positieve invloed op anderen. Wat jij weet, waar jij van bent, moet je ook laten zien in daden.

Communicatie
De woorden die we gebruiken bepalen wat anderen van je overnemen. Hier worden westerse leiders vaak wel in getraind; we leren ons vocabulaire aan te passen aan de mensen waarmee we werken (en onze eigen voorkeursstijl). Bij ‘elders’ zie je vaak dat ze zich helemaal niet aanpassen aan hun publiek, maar spreken vanuit passie en vanuit innerlijke normen en waarden en spreken over dat wat gezegd moet worden – zelfs als dat ongemak oplevert.

Ceremonie

Hier worden we vaak niet in getraind: ceremonie is het overdragen van je kennis op anderen. Dat gebeurt in stammen vaak letterlijk via ceremonies en rituelen. Ook hier gaan we in een ander artikel nog op in.

Vertaald naar onze bedrijfscontext gaat het bij ceremonie meer om hoe je jouw kennis en kunde zo overdraagt dat anderen het ook begrijpen en kunnen doen.

Wat het vraagt om elder te zijn

Als je dit goed wilt doen, heb je stevig in je schoenen te staan. Het voortouw nemen, het voor leven, misschien iets anders vinden dan anderen, pro-actief zijn op iets waar de rest afwacht: het vraagt allemaal handelen vanuit zelfkennis en zelfvertrouwen. We kunnen dus geen elder zijn als we hier ook niet aan werken.

Wat als we eldership toepassen in onze organisaties?

Als we eldership durven toe te laten, dan gebeurt er iets moois. Leiders die het voortouw nemen als het past, maar weten dat ze niet op meerdere vragen een antwoord hebben. Ook ontstaat er een groter vertrouwen bij de mensen die de elder volgen. De elder die hier echt goed in is, wordt gevolgd uit authenticiteit en niet vanuit machtspositie.

Door deze manier van kijken naar leiderschap wordt ook een ieder in de organisatie aangesproken op zijn invloed: waar ben jij van, waar kun je van invloed zijn, wat past bij je – en op welke manier laat je het zien? Het voortouw nemen is door een ‘elder’ blik niet meer aan degene met de titel, maar degene die het weet of kan.

In deze audio geven we je een kans om stil te staan bij jouw eldership. Gun jezelf een wandeling met deze audio om te ontdekken wat eldership voor jou kan betekenen.

Ontdek jouw eldership

Via de verhalen pagina kun je een audiowandeling downloaden om te ontdekken hoe jij eldership kunt toepassen in de praktijk.


Daan

Buiten gebeurt het!

2 Comments

Roel Thyssen · January 13, 2023 at 8:17 am

‘Eldership’ een mooi begrip. Het raakt ook aan leiderschap doorheen onze Westerse organisaties bij verspreidt en verborgen kan aanwezig kan zijn bij iedereen in de organisatie, veel verder dan bij de leidinggevenden.

    Daan · January 15, 2023 at 1:06 pm

    Zeker Roel, spot on! leiderschap is wat ons betreft niet gebonden aan functietitel, maar kan in ieder van ons zitten.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *